Începutul creșei este unul dintre primele momente importante într-o familie. Încă există mult păreri contra-creșă, încă sunt medici și bunici care recomandă intrarea în colectivitate a copilului doar când acesta a împlinit 3 ani. Dintre cei pentru care creșa este singura opțiune, o mare parte sunt temători până când văd că cel mic este acomodat și fericit.
Înțelegem toate punctele de vedere și încercăm, pe cât posibil, să răspundem la cât mai multe dintre întrebările părinților.
Cât durează procesul de acomodare?
De la 2 zile la o lună. Un copil se poate considera acomodat în momentul în care este atașat de una dintre educatoare, cunoaște numele a câțiva copii și știe rutinele zilnice, realizând că în fiecare zi pleacă acasă. Yasmine, la 1 an și 8 luni zicea „Papa, nani, patu, mami”, adică „Mâncăm, facem nani și la patru vine mami”. Procesul de acomodare depinde foarte mult de părinți, de modul în care aceștia îl pregătesc pe copil, de modul în care gestionează despărțirea ș.a.m.d. În taxa de înscriere este inclus materialul video pentru părinți Acomodarea la creșă/grădiniță tocmai pentru că știm cât de important este să facem echipă încă din această etapă.
Ce trebuie să știe copilul meu pentru a putea începe creșa?
Condițiile de „admitere” la creșă sunt: copilul merge singur și mănâncă mâncare nepasată.
În rest, în funcție de vârstă, cu cât este mai autonom, cu atât îi poate fi mai ușor.
Îl ajută cineva pe copilul meu să mănânce/să bea apă/să adoarmă?
Deși încurajăm prin toate activitățile noastre independența copiilor, suntem alături de ei și avem grijă ca nevoile lor să fie împlinite. Intrarea în colectivitate le va spori dorința de independență, dar în același timp ne asigurăm că au mâncat suficient, că beau apă sau că dorm.
E adevărat că la creșă copiii sunt mai tot timpul bolnavi?
Primul an de colectivitate este, de cele mai multe ori, dificil, indiferent de vârstă. Fie că sunt copii de creșă sau grădiniță, fie că sunt angajați (adică oameni mari), sistemul lor imunitar duce bătălii. După fix un an, acesta își câștigă luptele și totul intră în normal. Asociația Pediatrilor Americani spune că este normal ca un copil să răcească în primul an de colectivitate de 12-14 ori. Bineînțeles că sunt copii care au peste 80% prezența medie, așa cum sunt și copii care au 40% prezența medie în primul an.
Noi încercăm să luptăm cu virusurile și bacteriile având un medic pediatru, respectiv o asistentă medicală care asigură triajul zilnic (cei care prezintă semne ale unei boli contagioase sunt trimiși acasă) și având o politică strictă în ceea ce privește administrarea medicamentelor la creșă/grădiniță.
De unde știu ce face copilul meu la creșă?
În zilele în care vei sta cu copilul tău la creșă pentru acomodare vei ajunge să le cunoști pe educatoare. Ele îți vor povesti în fiecare zi ce a făcut și cum s-a simțit copilul tău. De asemenea, vei găsi pe Kinderpedia (avizierul online al grupei), în fiecare vineri, fotografii din timpul activităților. Tot în Kinderpedia vei avea acces la meniul zilnic, respectiv vei putea vedea cât a mâncat puiul tău, verificând procentajul completat de către educatoare.
Pot beneficia de ajutorul oferit de Primăria Municipiul Brașov dacă îmi înscriu copilul la Heidi?
Dacă ai depus dosar de înscriere la una dintre creșele de stat din Brașov, iar copilul tău nu a fost admis, poți beneficia de un ajutor financiar din partea Primăriei Municipiului Brașov (850lei/lună) pe care îl poți folosi la plata taxei de școlarizare într-o creșă / grădiniță autorizată/acreditată.
Deci da, la Heidi poți beneficia de această deducere. După înscriere, trebuie doar să ne soliciți o adeverință.
Pot beneficia de cei 1500 lei / lună de la angajator dacă îmi înscriu copilul la Heidi?
În cazul în care, împreună cu angajatorul tău, doriți să beneficiați de facilitatea fiscală – 1500 lei / lună / copil, conform OUG 115 / 2023, o puteți face dacă ai copilul înscris la Heidi, deoarece Grădinița Heidi este acreditată.